dimarts, 15 de juliol del 2008

Sant Isidre del carrer del Comte


Localització: carrer del Comte, 15

Cronologia: des de principi del segle XIX

Aquesta fornícula és força antiga per la seva situació, en un dels primers carrers de Manlleu, i per la seva vinculació amb la pagesia. El 1893 la fornícula ja existia i els veïns del carrer honoraven el sant amb una festa per la seva diada, com diu Domènec Torrent i Garriga.
El gremi dels pagesos havia estat dels més importants de la població durant els segles XVII i XVIII. Havien dedicat un altar de les capelles laterals del temple parroquial anterior a la Guerra Civil al seu patró. La festivitat del sant era molt celebrada arreu del terme municipal: a la vigília s’encenien fogueres davant de les cases de pagès així com en alguns carrers del nucli urbà; i el 15 de maig l’administració parroquial de Sant Isidre organitzava diverses activitats. Aquesta organització, que estava formada per una junta integrada de dos pagesos del poble i dos de les masies, s’encarregava de fer dir ofici a l’església parroquial de Santa Maria i encapçalava una processó pels carrers de Dalt Vila que presidia una imatge del sant.

Mossèn Joan Puntí Collell va dedicar un poema al carrer del Comte on apareix la capelleta de Sant Isidre. En una de les seves estrofes diu:

“El carrer del Comte és un carrê antic
que té a cada cap una plaça vella,
un rampant que hi puja sense molt fatic
i, en ser al mig, un sant dins una capella”